maanantai 26. joulukuuta 2011

Viiniarvio: Nederburg Edelrood 2009

Eteläafrikkalainen Nederburg on panostanut markkinointiin Suomessa viime aikoina, ja mainonta nähtävästi tuottaa tulosta, sillä seuraavana viiniarviossa on Nederburg Edelrood. Viiniä sai ainakin joulun alla tyylikkäässä pahvisessa lahjapaketissa, jonka sisältä löytyi viinipullon lisäksi Suomeen personoitu informaatiolehtinen.

Kiinnostusta viiniä kohtaan lisää myös tieto siitä, että Nederburg palkittiin tänä vuonna arvostetun viinilehden Platter's Wine Guiden vuoden eteläafrikkalaisena viinitilana, jonka seurauksena viinipullon kylkeä koristaa myös tittelistä muistuttava tarra.

Klassisista bordeaux-rypäleistä tehty viini on lasissa todella tumman rubiininen. Tuoksussa kiinnittyy ensimmäisenä huomio marjoihin ja mausteisiin. Etelä-Afrikassa on lämmintä mikä tarkoittaa, että marjat kypsyvät nopeasti ja viineistä tulee runsaita niin aromeiltaan kuin alkoholipitoisuudeltaan. Tuoksussa erottuvat aluksi kypsä herukka ja kirsikka. Aluksi tuoksu tuntuu jopa hieman hyökkäävältä, mutta alun säikäytyksen jälkeen tuoksu on varsin tasapainoinen ja miellyttävä. Seuraavana huomio kiinnittyy lievään vaniljan aromiin, joka on seurausta vajaan vuoden tammitynnyrikypsytyksestä. Tuoksussa on myös hitunen paahtoa ja savua sekä alkoholia, joka ei onneksi ole liian päällekäyvää.

Täyteläinen maku on varsin kirsikkainen. Happoja piisaa reilusti ja tanniinit tuntuvat reippaan imiellyttävinä. Kireähkö jälkimaku muistuttaa enemmän karpalosta kuin kirsikasta. Maussa on myös samaa tuoksusta tuttua mausteisuutta. Kokonaisuutta voisi kuvailla voimakkaan ryhdikkääksi ja melko persoonalliseksi. Tämä viini ei ole turhan elegantti, vaan sen juttu on vahva runttaus.

Tämäntyyliset viinit eivät ole normaalisti aivan ominta makuani, mutta täytyy antaa viinille pinnat persoonallisesta kokonaisuudesta, kauniista pakkauksesta ja hyvästä hinta-laatusuhteesta.

Tuottaja suosittelee viiniä nautittavaksi punaisen lihan, kuten paistin, pihvin ja vasikan lihan kanssa. Olettaisin persoonallisen ja voimakkaan viinin toimivan parhaiten juuri kunnon pihvin tai grillatun lihan kanssa.

Nedelburg Edelrood 2009:
Maa/alue: Etelä-Afrikka, Western Cape
Valmistaja: Nederburg Wines
Rypäleet: Cabernet sauvignon, Merlot
Hinta: 9,99 euroa / 0,75 litraa / Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...