maanantai 19. joulukuuta 2011

Olutarvio: La Chouffe

Belgialainen Achouffe-panimon La Chouffe on joulukuun uutuus Alkon olutvalikoimassa. Tonttuetiketistä tunnettu olut oli viime osa joulun sesonkiolutvalikoimaa, mutta kyllä tämän pitäisi kuulua mieluummin juuri vakiovalikoimaan.

Samea oranssinen olut muodostaa keskirunsaan ja kiinteän vaahdon, joka katoaa melko nopeasti tuopista pois. Reunoille jää jäljelle kuitenkin pitkäksi aikaa kauniita valkoisia pieniä ja pitsimäisiä kuplia.

Tuoksu on raikas. Siinä on sitrushedelmiä, ylikypsää banaania, kukkia ja ruohoa. Happamasta tuoksusta tulee mieleen ennemmin vehnäoluet kuin belgiale. Toisaalta belgihiiva muistuttaa olemassaolostaan. Kylmänä maku on hedelmäinen ja hieman mausteinen. Tuoksusta tutut banaani ja sitrus maistuvat myös raikkaassa rungossa. Alkoholi tuntuu maussa hieman, samoin kuin hitusen makea humalointi ja hiiva. Myös maussa on paljon vehnäoluista tuttuja elementtejä. Oluen lämmetessä sen hedelmäisyys (erityisesti tropiikki) pääsee paremmin esiin.

Suutuntuma on pehmeä, hiilihapokas, täyteläinen, hapan, jopa hivenen suolainen ja maku on ylipäänsä pitkäkestoinen. Alkoholi maistuu myös hieman tässä vaiheessa, vaikka ei häiritsevästi.

Tonttulogosta huolimatta nauttisin tätä mieluiten kesähelteillä, sillä ei tässä nyt logon lisäksi oikeastaan mikään viittaa jouluun tai jouluoluisiin. Kyseessä on joka tapauksessa hieno olut!

La Chouffe:
Panimo: Achouffe (Duvel Moortgat), Belgia
Tyyli: Belgityylinen vahva ale, 8,0 %
Hinta: 3,79 euroa / 0,33 litraa / Alko

Pisteet:
Tuoksu 8/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 8/10 + Suutuntuma 4/5 + Yleisvaikutelma 15/20 = Yhteensä 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...