keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Panzanella eli toscanalainen leipäsalaatti

Panzanella on toscanalaislähtöinen kesäinen salaatti, joka piristää myös pimeää talvea. Pienen historioppitunnin perusteella salaatti on tunnettu jo ainakin 1500-luvulta lähtien, jolloin monitaiteilija Agnolo Bronzino kirjoitti ylistyslauluja leivän, kurkun, vinaigretten, öljyn, sipulin ja vihanneportulakan voittoisasta yhdistelmästä. Sipuli oli panzanellan tärkeä ainesosa aina 1900-luvulle saakka, jolloin sen korvasi tomaatti. Nykypäivänä salaatti koostuu yleensä kuivaneesta leivästä, tomaatista, oliiviöljystä, vinaigrettesta, suolasta ja paprikasta. Usein salaattiin lisätään myös basilikaa ja sipuleita. Oma tämänkertainen panzanella on siis vähän sinne päin.

Alkuruokasalaatin kanssa nautittiin Pannier Sélection Brut -samppanjaa, jota saa Alkosta kätevästi puolta normaalia pienemmässä pullossa. Väriltään vaaleankeltainen samppanja ajoi asiansa aperitiivina/alkuruokajuomana kuivan hapokkaan ja hivenen omenaisen maun ansiosta.



Ainekset:
  • maalaisleipää
  • 125 g mozzarellaa
  • tuoretta basilikaa
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
Vinaigrette:
  • 4 cl oliiviöljyä
  • 4 cl vaaleaa balsamicoa
  • sokeria
Valmistusohje:
  1. Valmista vinaigrette sekoittamalla ainekset voimakkaasti ravistaen.
  2. Pilko maalaisleipä pienemmäksi paloiksi ja paista reilussa oliiviöljyssä paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Paloittele mozzarella, revi basilikanlehdet irti puskasta ja halkaise halutessasi kirsikkatomaatit.
  4. Sekoita kaikki ainesosat keskenään ja kokoa annokset lautaselle. Pirskottele päälle reilusti vinaigrettea ja tarjoa patongin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...