lauantai 17. joulukuuta 2011

Olutarvio: Orval

Brasserie d'Orval S.A. on trappistipanimo, joka toimii Abbaye Notre-Dame d'Orval -luostarin yhteydessä. Nykyisen panimon historia alkaa vuodesta 1931, mutta luostareiden normaalikäytännön mukaan siellä on todennäköisimmin harjoitettu jo panimotoimintaa jo luostarin alkuajoista eli vuodesta 1132 lähtien. Panimolla on siis pitkä historia, joka kulminoituu kahteen olueen - tässä arvioituun Orvaliin ja panimossa myytävään laimennetuun Petit Orvaliin.

Orval vaahtoaa reippaasti kuohkeaa vaahtoa, joka kestää pitkään ja jättää vielä jälkiinsä saippuakuplamaisen loppuhuipennuksen. Olut on väriltään punertavanruskean ja -oranssin välimaastossa ja laatusiiderimaisen samea. Ulkonäkö antaa jostain syystä odottaa jotakin todella hedelmäistä ja raikasta, mutta mikä lie totuuden laita?

Tuoksu vastaa odotuksiin. Se on todella raikas ja houkuttelevan hedelmäinen eli ensivaikutelma on aivan mahtava. Lähemmän tuttavuuden tekemisen myötä tuoksusta paljastuu myös maanläheistä ruohoa, sitrusta ja yrttejä.

Maku yllättää tuoksun jälkeen. Se muistuttaa lambic-oluita eli maku on aluksi hapan, marjainen, hiivainen ja kuiva. Orvalia ei voi todellakaan verrata muihin maistamiini luostarioluisiin. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, koska ensinnäkin muihin trappisteihin verrattuna Orval kuivahumaloidaan ja toisekseen siinä käytetään myös paikallista villihiivaa kolme viikkoa kestävän kypsytysjakson aikana.

Mausteisuus ja suuta kuivattava humalointi korostuvat maun kasvaessa uusiin mittoihin. Mausta löytyy myös hapanta omenaa, joka nousee esiin oluen lämmetessä. Koko makupaletti voimistuu ja monipuolistuu muutenkin lämmön myötä eli tätä ei kannata nauttia liian kylmänä.

Suutuntuma on taasen kuohkea ja hapan mutta myös pehmeän liukas ja miltei täyteläinen. Tasapainoinen kokonaisuus huipentuu suuta kuivattavaan jälkimakuun, joka tuntuu ikenissä vielä ilahduttavan pitkään ja tuo suorastaan veden kielelle.

Orval yllättää erilaisuudellaan luostarioluiden joukossa, mutta on ehdottoman suositeltava ja hieno olut, joka on onneksi saatavilla myös Suomesta Alkosta. Suosittelen testaamaan!


Orval:
Panimo: Brasserie d'Orval S.A., Belgia
Tyyli: Belgityylinen vahva ale; trappist, 6,2 %
Hinta: 4,28 euroa / 0,33 litraa / Alko

Pisteet:
Tuoksu 9/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 9/10 + Suutuntuma 4/5 + Yleisvaikutelma 17/20 = Yhteensä 43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...