torstai 22. joulukuuta 2011

Viiniarvio: Barón de Ley Reserva

Tämän kertainen viiniarvio käsittelee vanhaa suosikkiviiniäni Espanjan maineikkaalta Riojan viinialueelta eli Barón de Ley Reservaa. Vuonna 1985 perustetun Barón de Leyn viini on tehty käsinpoimituista oman viinitarhan rypäleistä ja valmistukseen on käytetty pelkästään Tempranillo-rypäleitä.


Riojan viinien "juttu" on tammitynnyrikypsytys. Espanjalaisissa (kuten käytännössä kaikissa merkittävissä viinimaissa) tuotantoa ja laatua valvotaan tarkasti. Viini saa vain tiettyjä vaatimuksia noudattamalla esimerkiksi Riojan laatuluokituksen (DOC = Denominación de Origen Calificada). Samoin viini voi saada vain iän ja tammitynnyteissä tapahtuvan kypsytyksen mukaan käyttää Reserva-nimeä.

Käytännössä espanjalaisissa viineissä on kolme merkittävää ikäluokaa - Crianza, Reserva ja Gran Reserva. Punaviineissä Crianzat ovat vähintään kaksi vuotta vanhoja ja niitä on kypsytetty tammitynnyreissä kuusi kuukautta. Reservat ovat puolestaan vähintään kolmen vuoden ikäisiä ja niitä on täytynyt kypsyttää tammessa yhden vuoden ajan. Kaikista arvostetuimmat ja kalliimmat viinit ovat Gran Reservoja, joilta vaaditaan viiden vuoden ikä ja 18 kuukautta tammitynnyrissä ja kolme vuotta pullossa. Espanjaiset viinintekijät ovat täten miellyttäviä tuottajia näin peruskuluttajan näkökulmasta. Viinit on tarkoitettu juotavaksi siinä vaiheessa kun ne päästetään markkinoille eikä omaan kellarikypsytykseen ole yleensä tarvetta.

Barón de Ley Reservaa kypsytetään 20 kuukautta uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Tämän jälkeen ne viettävät vielä pulloissa kaksi vuotta ennen kuin ne vapautetaan myyntiin. Yhteenvetona Leyn paroni pistää siis reilusti laatuvaatimuksia paremmaksi, jonka seurauksena tammi todella tuntuu. Onneksi ei kuitenkin hyvällä tavalla.

Viini on väriltään kypsänpunainen ja reunoille oheneva mikä on käsittääkseni melko tyypillistä juuri Tempranilloille. Tuoksu on todella houkutteleva. Siinä on tammea, vaniljaa, mustaherukkaa, mausteisuutta ja myös paahtoa. Keskitäyteläinen maku on aluksi hieman hyökkäävä, aavistuksen karvas  ja todella kuiva tiukkojen tanniinien ja happojen kera. Tämä siis heti pullonaukaisun jälkeen. Hetken dekantoinnin jälkeen viinin maku pehmenee huomattavasti ja tanniinit pyöristyvät. Tammi on todella vahvasti läsnä, mutta kirsikkaisen pehmeä ja tasapainoinen maku vie kielen mennessään. Maku on myös keskimääräistä pidempi ja muuttuu lopussa jännittävällä tavalla suolaiseksi. Mielestäni siis hieno viini kaikin puolin!

Olen nauttinut tätä viiniä monenlaisen ruoan kanssa, mutta suosittelen paronia perinteisen kunnon pihvin, hirvipadan tai muun melko voimakkaan riistaruoan tai kovien juustojen kanssa nautittavaksi. Loppupullon voi myös hyvin pelkästään lipitellä.

Alkon tilausvalikoimassa on saatavilla myös saman tuottajan Gran Reserva, joka on myös todella suositeltava ostos.

Barón de Ley Reserva 2006:
Maa/alue: Espanja, DOCa Rioja
Valmistaja: Barón de Ley
Rypäleet: Tempranillo (100 %)
Hinta: 14,99 euroa / 0,75 litraa / Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...