perjantai 30. joulukuuta 2011

Moussaka

Kreikkalaisen keittiön klassikkoruoka Moussakaa on tehty Jupen keittiössä jo aiemminkin. Tällä kertaa moussaka oli kreikkalaishenkisen illan pääruoka. Aiempaa perusreseptiä piti hieman muokata matkan varrella, sillä tällä kertaa saatavilla ei ollut lampaan- tai karitsanlihaa, joten valinta osui pohjoiskarjalaiseen luomunautaan. Lisäksi keittiössä toinen munakoiso paljastui pilaantuneeksi, joten lisätäytettä saatiin perunasta. Lopputulos on siis jonkun sortin kotimainen versio yhdistettynä kreikkalaiseen ja balkanilaiseen moussakaan. Maku oli kuitenkin varsin kohdillaan. Ruokajuomana oli toisaalla blogissa arvioitua kreikkalaista punaviiniä eli Boutari Naoussa.



Ainekset:
Perustäyte:
  • 1 munakoiso
  • 6 reiluhkoa perunaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa
Jauhelihakastike:
  • 500 g naudanjauhelihaa (mieluummin lammasta tai karitsaa)
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • 1 1/2 dl valkoviiniä
  • kanelia
  • oreganoa
  • suolaa
Bechamel-kastike:
  • 5 dl maitoa
  • 30 g voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 150 g raastettua emmentalia
  • 1 kananmuna
  • suolaa
  • pippuria
Valmistusohje:
  1. Valmista ensin jauhelihakastike. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Ruskista sipulit paistinpannussa oliiviöljyssä. Lisää sekaan jauheliha pienissä erissä ja ruskista. Lisää sekaan tomaattimurska ja valkoviini. Mausta kanelilla, oreganolla ja suolalla. Anna hautua pienellä lämmöllä noin 40 minuuttia.
  2. Kastikkeen hautuessa viipaloi munakoisot ja asettele ne uunipellille. Voitele munakoisot oliiviöljyllä ja mausta suolalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuutin ajan. Jos käytät täytteenä myös perunaa, niin perunat kannattaa kuoria ja viipaloida sekä esipaistaa melko nopeasti oliiviöljyssä paistinpannulla.
  3. Valmista sitten bechamel-kastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Ruskista hetki sekoittaen. Kaada sekaan lämmitetty maito hiljalleen sekoittaen koko ajan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sitten raastettu juusto. Nosta kiehahtanut ja paksuuntunut kastike pois levyltä ja lisää sekaan löysäksi vatkattu kananmuna.
  4. Voitele uunivuoka ja aseta munakoisot vuoan pohjalle. Kaada ensin munakoisojen päälle jauhelihakastike ja sitten bechamel-kastike. Paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä ennen ruokailua. Tarjoa kreikkalaisen punaviinin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...