perjantai 2. joulukuuta 2011

Olutarvio: Westmalle Dubbel

Westmalle Dubbel on legendaarisen trappistipanimon olut ja osa Alkon tämänvuotista jouluolutvalikoimaa. Katso myös muut blogissa arvioidut vuoden 2011 jouluoluet.

Westmalle on yksi seitsemästä luostarista ja dubbel-oluen sanotaan syntyneen juuri tässä luostarissa. Itse luostari perustettiin jo vuonna 1794, mutta luostarista tuli virallisesti Trappist-luostari 22.4.1836. Tämän ansiosta munkit saivat alkaa panna omaa olutta ja ensimmäistä kertaa lounasolutta päästiin maistelemaan saman vuoden joulukuun 10. päivänä. Merkkipäivästä vierähti vielä 20 vuotta ennen kuin olutta myytiin janoisille vierailijoille luostarinportilla ja hiljalleen panimotoimintaa laajennettiin. Vuonna 1921 munkit päättivät alkaa myydä olutta myös muualle, jonka seurauksena olutta pääsee maistamaan myös Suomessa.

Tänä päivänä panimon valmistama Dubbel on nimensä mukaisesti tumma, hieman kolajuomalta näyttävä olut, joka kallistuu väriltään punertavanruskean puoleen. Lasin täyttää paksu ja runsas kermainen ja beigenvärinen vaahto, joka jättää jälkeensä vielä pitkäksi aikaa kauniin pitsikerroksen. Tuoksussa on tummia hedelmiä, belgihiivaa ja toffeemaista mallasta. Tuoksu on aika tyypillinen tälle oluttyylille, mutta toisaalta monimuotoinen ja tasapainoinen yhdistelmä makeutta ja happamuutta ollen kuitenkin enemmän kallellaan makean suuntaan


Maku täydentää hyvin tuoksua. Siinä on samaa hedelmäisyyttä luumujen ja rusinoiden säestämänä sekä karamellimaisen makeaa maltaisuutta. Maku tuntuu aluksi kuivalta ja katkeroiselta, mutta muuttaa pian hedelmäiseksi ja makeaksi. Tuoksun kevyt yrttisyys pääsee myös paremmin esille maussa. Suutuntuma on hieman liukas, hapokas, keskitäyteläinen ja hapan sekä loppua kohden mukavasti ikeniä kuivattava. Alkoholi ei puske mausta läpi pois lukien hienoinen alkoholimaisuus suutuntuman osalta. Jälkimaku kestää pitkään ja hartaasti. Lopulta oluesta tulee etäisesti mieleen jopa saksalaiset hefeweizenit banaanimaisuuden ansiosta.


Westmallen Dubbel on ehdottoman laadukas luostariolut ja oma suosikkini panimon kolmesta oluesta. Kannattaa testata ja se sopii komeana pullona myös oluenystävien pukinkonttiin.

Westmalle Dubbel:
Panimo: Westmalle, Belgia
Tyyli: Dubbel, 7,0 %
Hinta: 9,49 euroa / 0,75 litraa / Alko

Pisteet:
Tuoksu 8/10 + Ulkonäkö 4/5 + Maku 9/10 + Suutuntuma 4/5 + Yleisvaikutelma 15/20 = Yhteensä 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...