lauantai 17. joulukuuta 2011

Viiniarvio: Cono Sur Visión Single Vineyard Riesling 2010

Jupen keittiö tekee uuden aluevaltauksen eli vuorossa on ensimmäinen blogissa julkaistu viiniarvio. Ensimmäisenä arvioitavana saa kunnian olla juuri Viinilehden vuoden 2011 valkoviiniksi valittu chileläinen Cono Sur Visión Single Vineyard Riesling.

Rieslingin juuret ovat Saksassa ja Reinin alueella. Ensimmäiset merkinnät Riesling-rypäleestä löytyvät jo 1450-luvulta luostarinkirjoista. Tätä nykyä Saksassa tuotetaan maailman kaikesta Rieslingistä noin 70 prosenttia, ja samalla Riesling on ollut myös Saksan viljellyin rypäle vuodesta 1997 lähtien. Laadukkaita viinejä tuotetaan myös muualla maailmassa, erityisen ylpeitä omista tuotoksistaan lienevät ranskalaiset tai tarkemmin alsacelaiset viljelijät.

Pienenä sivujuonteena muutama sananen ranskalaisten lanseeramasta termistä 'terroir', jolle ei ole oikein sopivaa suomenkielistä käännöstä. Käytännössä tällä tarkoitetaan 'paikan tuntua' eli sitä että viinillä on oma sielu, joka syntyy sääolosuhteiden, maaperän koostumuksen, kasvupaikan geografian ja mahdollisen mikroilmaston pyhästä yhteydestä unohtamatta tietenkään itse rypälelajikkeita ja valmistustapaa. Lyhyesti ranskalaisten mielestä viini syntyy pääpiirteittäin jo viinipuskissa eikä valmistusvaiheessa.

Rieslingiä pidetään nimittäin yhtenä sellaisena valkoviinilajikkeena, jossa tämä mystinen 'terroir' on voimakkaasti esillä. Perinteisesti Rieslingit valmistetaan hyvin simppelisti viinintekijän näkökulmasta. Niitä ei kypsytetä tammessa eikä valmistuksessa käytetä muutenkaan teknisiä vippaskonsteja. Myös Cono Sur on lähtenyt ranskalaisten linjoille ainakin viinin etiketin mukaan, joka tekee tiettäväksi juuri Bío Bío -laakson 'terroirin' vaikutuksen tähän viiniin. Alue on Chilen viinialueista eteläisimpiä, jossa ilmasto on kosteampi ja viileämpi. Etelässä päärypäleitä ovat täten lähinnä valkoiset Riesling, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc ja Chardonnay sekä punainen Pinot Noir. Cono Sur alkoi tehdä ensimmäisenä juuri Rieslingia Bío Bío -laaksossa.

Riesling-viinejä kuvataan yleensä termeillä aromaattinen, kukkainen ja jopa parfyyminen. Tämä viini on väriltään kirkas ja vaaleankeltainen kallellaan vihreään päin. Tuoksu on todella miellyttävän pirteä, omenainen ja persikkainen. Maku seuraa tuoksua eli sama hedelmäisyys on vallalla napakan hapokkuuden kera. Omenan ja persikan lisäksi maussa on myös aavistus sitrushedelmiä. Kyseessä on todella hieno viini tässä hintaluokassa, joten Viinilehden valintaa voi pitää oikeutettuna.

Aromaattinen viini sopii aperitiiviksi tai jopa lipittelyyn, mutta itse testasin tätä pestokuhan ja fenkolin kanssa. Viinissä on happoja todella reilusti, joten se sopii hyvin nautittavaksi esimerkiksi rasvaisten valkoisten kalojen kanssa. Olettaisin myös että tämä voisi olla hyvä kumppani mausteisemmalle aasialaisruoalle. Itse valmistaja suosittelee viiniä äyriäisten, vaalean lihan, savustetun lohen ja jopa kaviaarin tai hanhanmaksan kanssa. Lisäksi viiniä suositellaan juurikin aasialaisen (erityisesti thai) ruoan kanssa nautittavaksi tai kasvisruokien sekä pehmeiden juustojen kanssa paritettavaksi. Vaihtoehdot ovat siis monet, joten ei muuta kuin kokeilemaan.

Cono Sur Visión Single Vineyard Riesling 2010:
Maa/alue: Chile, Bío Bío Valley
Valmistaja: Viña Cono Sur
Rypäleet: Riesling (100 %)
Hinta: 11,89 euroa / 0,75 litraa / Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...