maanantai 5. joulukuuta 2011

Olutarvio: Budejovický Budvar Dark

Tuopissa Suomessa suosittua perinteistä tsekkiläistä tummaa lageria eli tuttavallisemmin tummaa Budvaria. Osa pullosta hyötykäytetiin ruoanlaitossa, mutta onneksi osa jäi myös kokille nautittavaksi. Mutta itse asiaan eli Budvar on nimensä mukaisesti väriltään tumma ja punertavanruskea. Olut vaahtoaa melko reilusti ja kuohkeasti tuoppiin kaadettaessa beigeä vaahtoa, joka häviää myös melko nopeasti jättäen kuitenkin jälkeensä kestävän ja kauniin pitsikerroksen.

Tuoksu on maltaisen paahteinen ja miltei palanut, kahvinen, lakritsainen ja toffeemaisen makeahko. Kokonaisuus on varsin tasapainoinen ja yllättävän hyvä maitokauppaolueksi. Maku on puolestaan melko kevyt ja osittain jopa hieman vetinen eli helposti kulautettava niin hyvässä kuin pahassa. Samaa hieman lakritsista ja karamellimaista aromia on myös maussa kevyehkön paahdon kera. Suutuntuma on kevyt ja melko pehmeä. Humalointi tuntuu ensimmäistä kertaa hieman enemmän vasta jälkimaun loppupuolella, joka tuo kivan loppusilauksen muuten melko kepeään olueen.

Tumma Budvar on kokonaisuudessaan kelpo tumma tsekkilager, jossa makeus ja paahteisuus ovat aika kivasti tasapainossa. Ainoa suurempi motkotuksen aihe on hieman turhan vetinen oluen perusrunko, joka saa tarpeeksi puhtia vasta jälkimaun puolella. Kyllä tätä silti ihan mielellään juo tuopin silloin tällöin.


Budejovický Budvar Dark:

Panimo: Budweiser Budvar Ceske Budejovice, Tsekki
Tyyli: Tumma lager, 4,7 %
Hinta: noin 2,49-2,99 euroa / 0,50 litraa / maitokaupat

Pisteet:
Tuoksu 6/10 + Ulkonäkö 3/5 + Maku 6/10 + Suutuntuma 3/5 + Yleisvaikutelma 12/20 = Yhteensä 30/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...