lauantai 7. tammikuuta 2012

Hirvenlihamureke ja tattikastike

Murekkeet ovat hyvin muunneltavia ja kokkiystävällisiä ruokia, sillä ne valmistuvat äärimmäisen helposti ja niitä voi varioida helposti oman makunsa mukaan. Niiden hyvänä puolena on myös se, että niitä voi yleensä tarjota ensin tuoreena ja lämpimänä ja myöhemmin vaikkapa leivän päällä kylmänä. Mureketta pidetään yleensä enemmän arkiruokana, mutta aterian saa hieman juhlallisemmaksi tekemällä esimerkiksi tattikastiketta ja nauttimalla ruoan kanssa lasillisen viiniä.

Sain inspiraation tähän reseptiin tuoreesta Ruoasta viiniin -kirjasta, jossa Viinilehdestä tutut Juha Berglund, Antti Rinta-Huumo ja Antti Vahtera yhdistelevät ruokia ja juomia varsin mielenkiintoisesti. Kirjan reseptistä poiketen käytin ruoassa hirven jauhelihaa ja kastikkeessa herkkutatteja. Ruokaviininä oli hinta-laatusuhteeltaan mainiota argentiinalaista Nieto Senetiner Reserva Malbecia, joka on arvioitu tarkemmin erillisessä kirjoituksessa.


Ainekset:
Hirvenlihamureke:
  • 800 g hirvenjauhelihaa
  • 2 kuoretonta täysjyväpaahtoleivän viipaletta
  • 1 dl vettä
  • 1 silputtu sipuli
  • 2 rkl voita
  • 1 kananmuna
  • 2 1/2 dl kermaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • dijoninsinappia
  • korppujauhoja
Tattikastike:
  • 1/2 l herkkutatteja
  • 1 silputtu salottisipuli
  • 1 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 1/2 dl kermaa
  • mustapippuria
  • suolaa
Perunamuussi:
  • 500 g jauhoisia perunoita
  • maitoa
  • suolaa
  • voita
Valmistusohje:
  1. Leikkaa paahtoleivän viipaleista ensin kuoret ja pilko leivät sitten pieneksi silpuksi. Pane leipä isoon pyöreään kulhoon. Kaada vesi sekaan ja anna turvota hetki.
  2. Paista silputtu sipuli kullankeltaiseksi voin kanssa pannulla. Jäähdytä sipuli.
  3. Lisää jauheliha ja kerma leivän sekaan kulhoon ja sekoita hyvin.
  4. Lisää kerma pienissä erissä sekoittaen ja lopuksi kananmuna. Mausta suolalla ja pippurilla. Saosta tarvittaessa esim. korppujauhoilla.
  5. Nosta mureke voideltuun paistovuokaan. Tasoita pinta tasaiseksi, voitele kevyesti sinapilla ja ripottele pinnalle siivilöityjä korppujauhoja. Paista 180-asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia. Anna murekkeen levähtää 15 minuuttia ennen viipalointia ja tarjoilua.
  6. Keitä perunat suolavedessä. Valuta ja lisää sekaan tarvittava määrä lämmitettyä maitoa. Mausta suolalla ja lisää sekaan nokare voita. Soseuta haluamallasi tavalla.
  7. Pilko sienet ja kuumenna voi kattilassa. Kuullota silputtu sipuli ja sienet napakoiksi kattilassa.
  8. Ripottele päälle jauhoja ja sekoita samalla. Lisää kerma ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti, kunnes kastike sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla.
  9. Kokoa annokset ja tarjoa punaviinin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...