Sain inspiraation tähän reseptiin tuoreesta Ruoasta viiniin -kirjasta, jossa Viinilehdestä tutut Juha Berglund, Antti Rinta-Huumo ja Antti Vahtera yhdistelevät ruokia ja juomia varsin mielenkiintoisesti. Kirjan reseptistä poiketen käytin ruoassa hirven jauhelihaa ja kastikkeessa herkkutatteja. Ruokaviininä oli hinta-laatusuhteeltaan mainiota argentiinalaista Nieto Senetiner Reserva Malbecia, joka on arvioitu tarkemmin erillisessä kirjoituksessa.
Ainekset:
Hirvenlihamureke:
- 800 g hirvenjauhelihaa
- 2 kuoretonta täysjyväpaahtoleivän viipaletta
- 1 dl vettä
- 1 silputtu sipuli
- 2 rkl voita
- 1 kananmuna
- 2 1/2 dl kermaa
- mustapippuria
- suolaa
- dijoninsinappia
- korppujauhoja
Tattikastike:
- 1/2 l herkkutatteja
- 1 silputtu salottisipuli
- 1 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 1/2 dl kermaa
- mustapippuria
- suolaa
Perunamuussi:
- 500 g jauhoisia perunoita
- maitoa
- suolaa
- voita
Valmistusohje:
- Leikkaa paahtoleivän viipaleista ensin kuoret ja pilko leivät sitten pieneksi silpuksi. Pane leipä isoon pyöreään kulhoon. Kaada vesi sekaan ja anna turvota hetki.
- Paista silputtu sipuli kullankeltaiseksi voin kanssa pannulla. Jäähdytä sipuli.
- Lisää jauheliha ja kerma leivän sekaan kulhoon ja sekoita hyvin.
- Lisää kerma pienissä erissä sekoittaen ja lopuksi kananmuna. Mausta suolalla ja pippurilla. Saosta tarvittaessa esim. korppujauhoilla.
- Nosta mureke voideltuun paistovuokaan. Tasoita pinta tasaiseksi, voitele kevyesti sinapilla ja ripottele pinnalle siivilöityjä korppujauhoja. Paista 180-asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia. Anna murekkeen levähtää 15 minuuttia ennen viipalointia ja tarjoilua.
- Keitä perunat suolavedessä. Valuta ja lisää sekaan tarvittava määrä lämmitettyä maitoa. Mausta suolalla ja lisää sekaan nokare voita. Soseuta haluamallasi tavalla.
- Pilko sienet ja kuumenna voi kattilassa. Kuullota silputtu sipuli ja sienet napakoiksi kattilassa.
- Ripottele päälle jauhoja ja sekoita samalla. Lisää kerma ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti, kunnes kastike sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kokoa annokset ja tarjoa punaviinin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti