sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Marokkolainen lampaan kare, yrttinen couscous, täytetyt paprikat ja tzatziki

Lauantai-illan menu valmistuu nopeasti suhteellisen monesta ainesosasta huolimatta. Idea ruokaan tuli Jamie Oliverin 30 minuutin aterioista, joka pyörii tällä hetkellä AVA:lla ja on myös saatavana kirjana. Ideana on siis tehdä monipuolinen ateriakokonaisuus puolessa tunnissa. Jamie teki yhdessä jaksossa marokkolaista lammasta, couscousia, täytettyjä paprikoita ja granaattiomenajuomaa. Tein siis muistikuvien perusteella osittain samankaltaisen kokonaisuuden, joka koostui tässä tapauksessa lampaankareesta, yrttisestä couscousista, täytetyistä paprikoista, tzatzikista ja quesadilla-leivistä. Eikä aikaa tosiaankaan tainnut mennä juurikaan puolta tuntia enempää. Tämä tosin edellyttää valmiiden leipien käyttämistä, mutta kaikkinensa ruoka oli hyvää ja valmistui nopeasti! Granaattiomenamehun jätin tällä kertaa tekemättä, sillä ruokajuomana oli lasillinen Châteauneuf-du-Papea.

Ainekset (noin 2 annosta):
Lampaankare:
  • 1 lampaan kare
  • muskottipähkinää
  • juustokuminaa
  • paprikajauhetta
  • kuivattua timjamia
Yrttinen couscous:
  • 2 1/2 dl couscousia
  • 2 1/2 dl vettä
  • oliiviöljyä
  • voita
  • suolaa
  • 1/2 punainen chili
  • tuoreita mintunlehtiä
  • 1 sitruuna
Täytetyt paprikat:
  • 1 purkki grillattuja säilykepaprikoita
  • 100 g fetajuustoa
  • mustapippuria
Tzatziki:
  • 15 cm pala kurkkua
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl maustamatonta turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
  • neitsytoliiviöljyä
  • tuoreita mintunlehtiä
  • suolaa
Lisäksi:
  • quesadilla-leipiä
  • kuivattua timjamia
  • oliiviöljyä
Valmistusohje:
  1. Esilämmitä uuni 225-asteiseksi. Ota lammas tarvittaessa huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen ruoan laittamista.
  2. Tee ensin tzatziki. Kuori ja raasta kurkku, valuta se lävikössä tai suodatinpussissa, jotta suurin osa nesteestä valuu pois. Sekoita jogurtti, murskattu valkosipuli, oliiviöljy ja hienonnetut mintunlehdet sekä lisää sekaan kurkkuraaste. Mausta suolalla ja sekoita hyvin, peitä kannella ja laita kylmään. Jos valmistat tzatzikin useita tunteja ennen tarjoilemista, niin lisää suola vasta myöhemmin. Näin jogurtti ei muutu vetiseksi.
  3. Mausta lammas hieromalla mausteet kauttaaltaan lihan pintaan.
  4. Paista lammas oliiviöljyssä paistinpannussa joka puolelta kauniin ruskeaksi eli noin viiden minuutin ajan. Täytä samalla paprikat fetalla ja laita uunivuokaan. Pirskottele quesadillojen päälle oliiviöljyä ja mausta kuivatulla timjamilla. Kastele reilu palanen leivinpaperia, kastele se ja kääri leivät leivinpaperin sisään.
  5. Siirrä lammas toiseen uunivuokaan. Laita paprikat, lammas ja quesadillakääre uuniin. Paista lammasta noin 14 minuuttia ja käännä niiden puolta puolivälissä. Anna paprikoiden olla uunissa niin kauan kunnes juusto on sulanut.
  6. Valmista odotellessa couscous ohjeen mukaan eli kiehauta vesi, jossa on oliiviöljyä ja suolaa sekä laita couscous veteen turpoamaan. Laita lopuksi vielä sekaan reilu nokare voita sekä silputut chili ja mintunlehdet. Purista vielä sekaan sitruunan mehu ja sekoita hyvin.
  7. Tarjoa ruoat erillisissä astioissa. Koristele vielä lopuksi paprikat persiljalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...