perjantai 20. tammikuuta 2012

Viiniarvio: Lanson Black Label Brut

Samppanjatalo Lanson on päässyt jo kypsään 252 vuoden ikään. Vuonna 1760 Ranskassa perustettu tila nousi melko nopeasti yläluokan suosikiksi ja tilan maine levisi ympäri Eurooppaa siihen tahtiin, että vuonna 1860 Britannian kuningatar Victoria nimitti Lansonin hovinsa viralliseksi samppanjan toimittajaksi. Perinteitä kunnioittaen pesti on edelleen voimassa. Nykyisin se tuottaa noin viisi miljoonaa pulloa vuodessa.

Lanson Black Label Brut on tehty kolmesta perinteisestä rypäleestä (Pinot Noir, Chardonnay & Pinot Meunier) jakosuhteella 50-35-15. Black Labelin lisäksi Alkosta on saatavana myös Lansonin vuosikertasamppanjaa eli Gold Label Vintage Brutia.

Black Labelia on kypsytetty vähintään kolme vuotta. Monista muista tuottajista poiketen juomaa valmistettaessa ei käytetä malolaktista käymistä eli samppanjaa ei käytetä toista kertaa tankeissa, jolloin varsinaisessa käymisessä syntyneitä omenahappoja ei käytetä maitohapoiksi. Tällöin myöskään viinin happopitoisuus säilyy korkeana.

Black Label näyttää lasissa melko lailla juuri siltä miltä pitääkin eli vaaleankeltaiselta, mutta selvästi kultaan päin kallellaan. Lisäksi visuaalisesti tärkeät kuplat näyttävät elinvoimaisilta ja terhakoilta. Tuoksu on varsin hedelmäinen. Siinä yhdistyvät sitrus, omena ja persikka. Tuoksussa on myös aavistus hunajamaista makeutta.


Maku on erittäin kuiva ja täyteläinen. Siinä riittää intensiivisyyttä ja kypsää hedelmäisyyttä, kuten omenaa ja sitrusta. Yleisvaikutelma on voimakkaan hapokas. Ainakin näin nuorena samppanja on maultaan todella tiukka ja miltei raastava. Juuri tässä huomaa malolaktisen käymisen puutteen. Omaan makuun hapokkuus alkaa olla jo miltei liikaa. Ehkä muutaman vuoden kypsytys pehmentäisi makua?

Alkossa putelilla on hintaa reilu 40 euroa eli mielestäni melkoisesti liikaa, koska kyseessä ei ole kuitenkaan mikään tajunnanräjäyttävä kuohuva. Ulkomailta ostettuna hintaa oli vaivaiset 20 euroa, jolla hinnalla tämä kannattaa jo noukkia mukaan.Lanson Black Label Brut:
Maa/alue: Ranska, AC Champagne
Valmistaja: Lanson
Rypäleet: Pinot noir (50 %), Chardonnay (35 %), Pinot meunier (15 %)
Hinta: 40,90 euroa / 0,75 litraa / Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...