lauantai 7. tammikuuta 2012

Viiniarvio: Nieto Senetiner Reserva Malbec 2010

Argentiina on punaviinimaa ja Mendoza sen tärkein viinialue. Siellä tuotetaan noin kaksi kolmasosaa koko maan viineistä. Argentiinan ja Mendozan johtotähti on Malbec, joka on noussut viimeisen 20 vuoden aikana maan viljellyimmäksi rypäleeksi (tarkalleen ottaen bulkkirypäle Criolla on tuotantomääriltään vielä merkittävämpi, mutta sitä myydään lähinnä isoissa viiden litran kanistereissa tai suoraan tankista erilliseen astiaan).

Malbec on alunperin kotoisin Ranskasta, josta sen toi Argentiinaan vuonna 1853 ranskalainen Michel Aimé Pouget. Malbecit ovat hävinneet esimerkiksi Bordeaux:sta melkein kokonaan, mutta Argentiina ja erityisesti Mendoza ovat omineet rypäleen itselleen. Alueen olosuhteet sopivat erityisen hyvin juuri Malbecin viljelyyn. Malbec tarvitsee paljon auringonvaloa ja lämpöä kypsyäkseen eikä siedä liian kosteita oloja tai hallaa. Mendoza on karua aavikkoa, jossa on päivisin kuuma ja öisin viileää. Viiniviljelmät sijaitsevat pääsääntöisesti 600-1100 metrin korkeudella merenpinnasta. Tuloksena on karkeistaen hedelmäisiä ja melko tuhteja viinejä.

Alkossa on tällä hetkellä kaksi argentiinalaistuottaja Nieto Senetinerin viiniä, Reserva Malbec ja Reserva Merlot, jotka molemmat ovat noin 10 euron hintaluokassa. Reserva Malbec on tehty nimensä mukaisesti kokonaan Malbec-rypäleistä.

Viini on väriltään tummanpunainen. Puolen tunnin dekantoinnin jälkeen tuoksu tuntuu todella intensiiviseltä. Aromimaailma on kypsän hedelmäinen ja hieman mausteinen. Näiden lisäksi lasista kantautuu tummien marjojen aromeita ja hieman paahteisuutta.

Täyteläinen ja tuhti maku on tumman marjainen muttei kuitenkaan liian mehumainen. Siinä on pehmeitä tanniineja kohtalaisen reilusti ja happoja hieman vähemmän. Maun hedelmäisyys ja marjaisuus on reippaasti kallellaan kypsään päin ja viiniin tuo niiden lisäksi hitusen makeutta kevyt mausteisuus. Aivan lopussa maussa on myös reiluhkosti vaniljaisuutta.

Mendozan malbeceja pidetään yleisesti ottaen grilliruoan hyvinä kumppaneina, jossa yhteydessä tämäkin toiminee mainiosti. Viini sopi todella hyvin yhteen myös hirvimurekkeen ja tattikastikkeen kanssa. Kannattaa testata siis joko grilliruoan, riistan tai tummien liharuokien kanssa.Nieto Senetiner Reserva Malbec 2010:
Maa/alue: Argentiina, Mendoza
Valmistaja: Nieto Senetiner
Rypäleet: Malbec (100 %)
Hinta: 10,06 euroa / 0,75 litraa / Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...