keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Viiniarvio: Nona Petit 2009

Priorat on Riojan ohella toinen korkeimman (DOCa = Denominación de Origen Calificada) appellaation viinialue Espanjassa. Noin 100 kilometriä länteen päin Barcelonasta sijaitseva Priorat on pieni ja miljööltään karu viinialue, joka on jylhän Montsantin vuoriketjun valvovan silmän alla. Alueen viinihistoria on pitkä, sillä Scala Dei -luostarin kartusiaanimunkit aloittivat viininviljelyn alueella jo 1100-luvun loppupuolella. Tästä on saanut nimensä myös Nona Petit -viinin tuottaja La Conreria d'Scala Dei.

Priorat on ansainnut kulttistatuksen parin edellisen vuosikymmenen aikana, kun ennakkoluulottomat tuottajat tekivät ikivanhoista ja hylätyistä Garnache (muualla maailmassa Grenache) ja Cariñera (muualla maailmassa Carignan) -viiniköynnöksistä huippuarvioita saaneita viinejä. Alueen köynnökset sijaitsevat usein niin jyrkillä ja karuilla rinteillä, että traktorien sijasta työvälineinä käytetään aaseja. Lisäksi sadot ovat yleensä todella pieniä, joten viinien tuottaminen on alueella todella kallista. Tämä näkyy myös alueen viinien hinnoissa, johon nähden Nona Petit on hinnaltaan todella kohtuullinen.

Ensivaikutelma tuoksusta on todella reipas ja pirteä. Kirsikat ja tummat marjat ovat tasapainossa ja tuoksusta erottaa jopa hieman kahvia ja paahtoa. Täyteläinen maku on myös todella tuhti. Heti pullon avaamisen jälkeen maku tuntuu jopa liian tuhdilta, mutta parin tunnin dekantoinnin jälkeen se muuttuu todella tasapainoiseksi. Reilut hapot pehmentävät ronskia tummien marjojen sinfoniaa. Viiniin tuo ryhtiä myös reippaat pyöreät tanniinit.  Pitäisin viinin hinta-laatusuhdetta mainiona.

Viini testattiin vaativassa joulupöydässä, johon se sopi yllättävän hyvin. Viini toiminee hyvin myös esimerkiksi riistan, kovien juustojen ja serranon kinkun kanssa.

Nona Petit 2009:
Maa/alue: Espanja, DOCa Priorat
Valmistaja: La Conreria d'Scala Dei
Rypäleet: Garnacha Negra (75 %), Samsó (10 %), Merlot (10 %), Cabernet Sauvignon (5 %)
Hinta: 14,90 euroa / 0,75 litraa / Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...